• Bulgarian (Български)
  • English (United Kingdom)
Home

Institute of Polymers


IP-BAS is  the leading center in the field of polymer science in Bulgaria. Its activities include fundamental and applied research, expert activities and training of PhD students in the field of polymers and polymer materials.

A short video presentation of the Institute

A short video presentation of the research infrastructure

Awardees of the “Young scientists in the world of polymers” Award
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 


 
News
Десета юбилейна научна сесия „Младите учени в света на полимерите“

На 6 юни 2019 г. в Заседателната зала на Института по полимери за десети пореден път се проведе Научна сесия „Младите учени в света на полимерите“. Юбилеят на Сесията беше отбелязан с тържествено откриване и лекция на проф. Николай Царевски (гост-лектор от Южен методистки университет, Далас, Тексас, САЩ).

На тазгодишната сесия участваха 25 млади учени от десет научни организации, включително от институтите на БАН, СУ, МУ и ХТМУ. Бяха изнесени три доклада и представени 26 постерни съобщения.

Научно жури в състав проф. М. Игнатова (ИП-БАН), проф. П. Шестакова (ИОХЦФ-БАН) и проф. И. Грабчев (МФ-СУ) отличи и награди представящите автори на 2 доклада и 2 постера. Оюундари Тумурбаатар (студент, химик в ИП-БАН) и Явор Данов (студент, химик в ИП-БАН) получиха награди за най-добър доклад. Мария-Десислава Атанасова (студент, химик в ИП-БАН) и Селен Исмаил (докторант в ХТМУ) получиха награди за най-добър постер.

Юбилейната сесия „Младите учени в света на полимерите“ беше посветена на 150 години БАН!

Още снимки от събитието

 
Лекция на проф. Николай Царевски на десетата научна сесия „Младите учени в света на полимерите“
Уважаеми колеги,

За да отбележим юбилея на Научната сесия „Младите учени в света на полимерите“, сме поканили като гост лектор проф. Николай Царевски (Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ), който ще ни изнесе доклад на тема:
„Функционални свръхразклонени полимери: синтез и приложение“
Проф. Царевски е възпитаник на Факултета по химия на СУ „Св. Кл. Охридски“. По-късно става част от групата на проф. Кристоф Матияшевски в Университет Карнеги Мелън, Питсбърг, Пенсилвания, където през 2005 г. защитава дисертация си. Днес той е професор по химия в Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ. Според Scopus, проф. Царевски е автор на над 100 научни публикации, цитирани повече от 8000 пъти. От март, 2019 е редактор в списанието Polymers For Advanced Technologies. Проф. Царевски е носител на много награди, сред които са награда от Националния фонд за научни изследвания на САЩ (NSF CAREER, 2016), от Международния съвет за чиста и приложна химия (IUPAC Young Observer Fellowship, 2015), от Американското химически дружество (ACS Petroleum Research Fund, 2011) и др.

Програма на научната сесия
 
19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“
Уважаеми колеги,

Регистрацията на участници в 19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“, който ще се проведе от 9 до 12 септември 2019 г. в гр. Поморие, е отворена.

Повече информация за събитието можете да намерите на:
http://polymers2019.polymer.bas.bg/
 
Проф. дн Петър Петров получи награда „Питагор“ в областта на природните и инженерните науки

На 31 май 2019 г. на официална церемония за връчване на ежегодните награди за наука „Питагор“ за 2019 г. нашият колега проф. Петър Петров получи наградата в областта на природните и инженерните науки за приноса му в областта на наномедицината, нанотехнологиите, биоматериалите и възобновяемата енергия. Наградата му беше връчена от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Наградата е споделена с проф. Даниела Йорданова - доктор на науките и ръководител на департамент „Геофизика“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Тя има съществен принос в приложението на т.нар. „магнетизъм на антропогенни продукти“ за установяване на степента на замърсяване на околната среда.

 
Посещение на Министър Вълчев в Института по полимери

На 3 май 2019 г. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Института по полимери - БАН. Министърът беше запознат с актуални научни резултати от изследователската и иновационна дейност на Института. Пред него бяха демонстрирани синтетични подходи и аналитични техники в областта на полимерната наука. Представена беше и Стратегията за развитие на Института по полимери 2018-2030 г. На срещата присъстваха още Зам. министър Карина Ангелиева, Председателят на БАН - акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Димов и проф. Костадин Костадинов.

   
   

 
Events
<<  March 2019  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      2  3
  4  5  6  7  910
11121314151617
18192021222324
252627283031