• Bulgarian (Български)
  • English (United Kingdom)
НАЧАЛО

Институт по полимери


ИП-БАН е водещaта научноизследователска организация за полимерна наука в България. Основните дейности на изследователите от института включват фундаментални и приложни изследвания, експертна дейност и обучение на докторанти по специалността „Полимери и полимерни материали“.

Кратка видеопрезентация на института

Кратка видеопрезентация на изследователската инфраструктура

Носители на наградата „Изявен млад учен в областта на полимерите“


 

 
 

 

 

Страница на проекта

 

 

 


 

 
 
НОВИНИ
Десета юбилейна научна сесия „Младите учени в света на полимерите“

На 6 юни 2019 г. в Заседателната зала на Института по полимери за десети пореден път се проведе Научна сесия „Младите учени в света на полимерите“. Юбилеят на Сесията беше отбелязан с тържествено откриване и лекция на проф. Николай Царевски (гост-лектор от Южен методистки университет, Далас, Тексас, САЩ).

На тазгодишната сесия участваха 25 млади учени от десет научни организации, включително от институтите на БАН, СУ, МУ и ХТМУ. Бяха изнесени три доклада и представени 26 постерни съобщения.

Научно жури в състав проф. М. Игнатова (ИП-БАН), проф. П. Шестакова (ИОХЦФ-БАН) и проф. И. Грабчев (МФ-СУ) отличи и награди представящите автори на 2 доклада и 2 постера. Оюундари Тумурбаатар (студент, химик в ИП-БАН) и Явор Данов (студент, химик в ИП-БАН) получиха награди за най-добър доклад. Мария-Десислава Атанасова (студент, химик в ИП-БАН) и Селен Исмаил (докторант в ХТМУ) получиха награди за най-добър постер.

Юбилейната сесия „Младите учени в света на полимерите“ беше посветена на 150 години БАН!

Още снимки от събитието

 
Лекция на проф. Николай Царевски на десетата научна сесия „Младите учени в света на полимерите“
Уважаеми колеги,

За да отбележим юбилея на Научната сесия „Младите учени в света на полимерите“, сме поканили като гост лектор проф. Николай Царевски (Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ), който ще ни изнесе доклад на тема:
„Функционални свръхразклонени полимери: синтез и приложение“
Проф. Царевски е възпитаник на Факултета по химия на СУ „Св. Кл. Охридски“. По-късно става част от групата на проф. Кристоф Матияшевски в Университет Карнеги Мелън, Питсбърг, Пенсилвания, където през 2005 г. защитава дисертация си. Днес той е професор по химия в Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ. Според Scopus, проф. Царевски е автор на над 100 научни публикации, цитирани повече от 8000 пъти. От март, 2019 е редактор в списанието Polymers For Advanced Technologies. Проф. Царевски е носител на много награди, сред които са награда от Националния фонд за научни изследвания на САЩ (NSF CAREER, 2016), от Международния съвет за чиста и приложна химия (IUPAC Young Observer Fellowship, 2015), от Американското химически дружество (ACS Petroleum Research Fund, 2011) и др.

Програма на научната сесия
 
19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“
Уважаеми колеги,

Регистрацията на участници в 19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“, който ще се проведе от 9 до 12 септември 2019 г. в гр. Поморие, е отворена.

Повече информация за събитието можете да намерите на:
http://polymers2019.polymer.bas.bg/
 
Проф. дн Петър Петров получи награда „Питагор“ в областта на природните и инженерните науки

На 31 май 2019 г. на официална церемония за връчване на ежегодните награди за наука „Питагор“ за 2019 г. нашият колега проф. Петър Петров получи наградата в областта на природните и инженерните науки за приноса му в областта на наномедицината, нанотехнологиите, биоматериалите и възобновяемата енергия. Наградата му беше връчена от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Наградата е споделена с проф. Даниела Йорданова - доктор на науките и ръководител на департамент „Геофизика“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Тя има съществен принос в приложението на т.нар. „магнетизъм на антропогенни продукти“ за установяване на степента на замърсяване на околната среда.

 
Посещение на Министър Вълчев в Института по полимери

На 3 май 2019 г. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Института по полимери - БАН. Министърът беше запознат с актуални научни резултати от изследователската и иновационна дейност на Института. Пред него бяха демонстрирани синтетични подходи и аналитични техники в областта на полимерната наука. Представена беше и Стратегията за развитие на Института по полимери 2018-2030 г. На срещата присъстваха още Зам. министър Карина Ангелиева, Председателят на БАН - акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Димов и проф. Костадин Костадинов.

   
   

 
СЪБИТИЯ
<<  Януари 2019  >>
 П  В  С  Ч  П  С  Н 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031