• Bulgarian (Български)
  • English (United Kingdom)
НАЧАЛО

Младежка научна сесия

 

          
Снимки от 1ва Постерна               Снимки от 2ра Постерна
              сесия                                              сесия


        
Снимки от 3та Постерна               Снимки от 4та Постерна
              сесия                                              сесия


        
 Снимки от 5та Постерна               Снимки от 6та Постерна
              сесия                                              сесия


       
Снимки от 7ма Научна сесия    Снимки от 8ма Научна сесия
 

       
Снимки от 9та Научна сесия    Снимки от 10та юбилейна
                                                              Научна сесия 
НОВИНИ
Юбилейна изложба по случай 30 години Лаборатория Биологично активни полимери
Иновативни наноматериали от биосъвместими и биоразградими полимери ще бъдат представени в Българската академия на науките на 25 юни 2019 г. Разработките са на учени от Лаборатория „Биологично активни полимери“ на Института по полимери – БАН и са с приложение в персонализираната медицина, опазването на околната среда, земеделието и хранителната промишленост.
Представянето е в рамките на изложба „Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали – стратегии и предизвикателства“, посветена на 30-годишнината на Лаборатория „Биологично активни полимери“ и на 150 години от създаването на Българската академия на науките. Сред експонатите са ново поколение материали за безболезнено лечение на рани от изгаряния или при болни от диабет, предпазна маска за прахови частици, наноматериали за съхранение на хранителни продукти и др.
Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 25 юни, вторник, от 13.30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ 1). Проф. Невена Манолова ще изнесе доклад „От биосъвместими и биоразградими полимери до биоактивни материали със зададени свойства“, а доц. Мария Спасова ще говори за нови биоразградими и биоактивни полимерни материали, получени чрез електроовлакняване.
 
Десета юбилейна научна сесия „Младите учени в света на полимерите“

На 6 юни 2019 г. в Заседателната зала на Института по полимери за десети пореден път се проведе Научна сесия „Младите учени в света на полимерите“. Юбилеят на Сесията беше отбелязан с тържествено откриване и лекция на проф. Николай Царевски (гост-лектор от Южен методистки университет, Далас, Тексас, САЩ).

На тазгодишната сесия участваха 25 млади учени от десет научни организации, включително от институтите на БАН, СУ, МУ и ХТМУ. Бяха изнесени три доклада и представени 26 постерни съобщения.

Научно жури в състав проф. М. Игнатова (ИП-БАН), проф. П. Шестакова (ИОХЦФ-БАН) и проф. И. Грабчев (МФ-СУ) отличи и награди представящите автори на 2 доклада и 2 постера. Оюундари Тумурбаатар (студент, химик в ИП-БАН) и Явор Данов (студент, химик в ИП-БАН) получиха награди за най-добър доклад. Мария-Десислава Атанасова (студент, химик в ИП-БАН) и Селен Исмаил (докторант в ХТМУ) получиха награди за най-добър постер.

Юбилейната сесия „Младите учени в света на полимерите“ беше посветена на 150 години БАН!

Още снимки от събитието

 
Лекция на проф. Николай Царевски на десетата научна сесия „Младите учени в света на полимерите“
Уважаеми колеги,

За да отбележим юбилея на Научната сесия „Младите учени в света на полимерите“, сме поканили като гост лектор проф. Николай Царевски (Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ), който ще ни изнесе доклад на тема:
„Функционални свръхразклонени полимери: синтез и приложение“
Проф. Царевски е възпитаник на Факултета по химия на СУ „Св. Кл. Охридски“. По-късно става част от групата на проф. Кристоф Матияшевски в Университет Карнеги Мелън, Питсбърг, Пенсилвания, където през 2005 г. защитава дисертация си. Днес той е професор по химия в Южен Методистки Университет в Далас, Тексас, САЩ. Според Scopus, проф. Царевски е автор на над 100 научни публикации, цитирани повече от 8000 пъти. От март, 2019 е редактор в списанието Polymers For Advanced Technologies. Проф. Царевски е носител на много награди, сред които са награда от Националния фонд за научни изследвания на САЩ (NSF CAREER, 2016), от Международния съвет за чиста и приложна химия (IUPAC Young Observer Fellowship, 2015), от Американското химически дружество (ACS Petroleum Research Fund, 2011) и др.

Програма на научната сесия
 
19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“
Уважаеми колеги,

Регистрацията на участници в 19-ти Национален симпозиум с международно участие „Полимери 2019“, който ще се проведе от 9 до 12 септември 2019 г. в гр. Поморие, е отворена.

Повече информация за събитието можете да намерите на:
http://polymers2019.polymer.bas.bg/
 
Проф. дн Петър Петров получи награда „Питагор“ в областта на природните и инженерните науки

На 31 май 2019 г. на официална церемония за връчване на ежегодните награди за наука „Питагор“ за 2019 г. нашият колега проф. Петър Петров получи наградата в областта на природните и инженерните науки за приноса му в областта на наномедицината, нанотехнологиите, биоматериалите и възобновяемата енергия. Наградата му беше връчена от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Наградата е споделена с проф. Даниела Йорданова - доктор на науките и ръководител на департамент „Геофизика“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Тя има съществен принос в приложението на т.нар. „магнетизъм на антропогенни продукти“ за установяване на степента на замърсяване на околната среда.

 
СЪБИТИЯ
<<  Септември 2019  >>
 П  В  С  Ч  П  С  Н 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30