Водещи учени от ЦК „ХИТМОБИЛ“ със заявка за европейски патент

В края на месец  ноември 2023 г. партньорските организации Институт по полимери (ИП-БАН) и Институт по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ (ИЕЕС-БАН) заявиха претенция за защита с унитарен европейски патент на изобретение, дело на водещи учени от ЦК „ХИТМОБИЛ“.  Участници в колектива изобретатели са доц. д-р Христо Пенчев (ИП-БАН), доц. д-р Филип Ублеков (ИП-БАН), гл.ас. д-р Десислава Будурова (ИП-БАН), доц. д-р Галин Борисов (ИЕЕС-БАН) и чл.-кор. Евелина Славчева (ИЕЕС-БАН).

Патентната заявка е озаглавена: „Метод за дотиране на плътни филми и порести мембрани на основа полибензимидазоли с протон-проводящи електролити на основа смеси от концентрирана Брьонстедова киселина/бензимидазол“.

Изобретението цели приложения в областта на водородните електрохимични конвертори, и по-специално протон-проводящи мембрани за сепаратори във водородни горивни клетки и електролизьори за използване при проточните окислително-редукционни батерии, при хибридния електрохимичен цикъл на генериране на водород и др.

Методът осигурява получаването на стабилни, механично здрави, самоподдържащи се полибензимидазолни (ПБИ) мембрани с висока протонна проводимост и добра термична/химическа стабилност.