Ерик Димитров от ИП-БАН е носител на наградата „Проф. Иван Шопов“ за изявен млад учен в областта на полимерите за 2024 г.

На официална церемония, състояла се на 1 март 2024 г. в Заседателната зала на Института по полимери – БАН, Ерик Димитров получи наградата за изявен млад учен в областта на полимерите за 2024 г. Отличието бе връчено от проф. Иван Шопов, учредител на наградата, и от проф. Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България. Тази година се проведе 21-то издание на конкурса.

Научните изследвания на Ерик Димитров са посветени на разработването на нови наноструктурирани полимерни носители на лекарствени вещества на основата на сферични нуклеинови киселини от полимер-олигонуклеотидни конюгати, мицелни носители от блокови съполимери и модифицирани ниозоми за системно доставяне на биологично активни вещества. Резултатите са публикувани в реномирани международни издания от категория Q1 – една статия Biomacromolecules и две статии в Pharmaceutics. През 2023 г. Ерик Димитров е бил ментор на националния отбор по химия на България, като допринася за най-доброто представяне за страната ни в международните олимпиади по химия. Под негово ръководство отборът печели 2 златни и 2 сребърни медала от 55-та Международната олимпиада по химия в Цюрих, Швейцария, и 4 сребърни медала от 57-та Международна менделеевска олимпиада в Казахстан.

В конкурса участваха още Румена Станчева и Селин Кючук от Института по полимери при Българска академия на науките, които получиха грамоти за достойно представяне.